Urządzenia i Akcesoria
Zupa botwinka; Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami i szparagami
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
20 g koperku, świeżego tylko liście
-
400 - 450 g botwiny z dużymi buraczkami (1-2 pęczki, patrz wskazówka)
-
120 g młodej marchewki pokrojonej na kawałki
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
50 g masła
-
1100 g ziemniaków, młodych pokrojonych na 2 cm kawałki
-
850 g wody
-
2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
olej do natłuszczenia
-
8 jajek
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
-
300 - 400 g zielonych szparagów bez twardych końcówek
-
140 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
20 - 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka cukru
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1026.9 mg
Białko
23.3 g
Kalorie
2611.3 kJ /
624.1 kcal
Tłuszcz
32.8 g
Błonnik
13.1 g
Tłuszcz nasycony
17.5 g
Węglowodany
63.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Krupnik z kurkami; Zapiekanka makaronowa z szynką
1 godz.
Chłodnik z tartymi warzywami (TM6, TM7)
1 godz. 15 min
Młode ziemniaki z nowalijkami, jajkiem i sosem tatarskim (z osłoną noża miksującego 2.0)
45 min
Bigos z krojonej młodej kapusty (TM6, TM7)
45 min
Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami
1 godz. 15 min
Żurek XXL
1 godz.
Zupa botwinka
40 min
Zupa pieczarkowa z kurczakiem; Jednogarnkowy makaron à la ratatouille
55 min
Bulion z resztek warzyw
50 min
Wolno gotowany wywar wołowy na mięsie i kościach (z osłoną noża miksującego)
3 godz. 50 min
Jajka sadzone na Varomie z ziemniakami, szparagami i sosem cytrynowym
50 min
Jajka sadzone na Varomie z kalafiorem i ziemniakami
45 min